Etapa B - Z Beskyd na Hukvaldy [ Cyklotrasa ]


Přehled o trase

Celková délka trasy: 35,4 km

Výchozí místo: Kamenité - restaurace U Kohutky

Turistické cíle a služby v obcích na trasa

Průvodce etapou B: Z Beskyd na Hukvaldy

Naše cesta začíná, jakožto navazující trasa na trasy A1 a A2, v obci Kamenité před restaurací U Kohutky. Odtud se vydáme směrem na Raškovice.

Raškovice se rozprostírají na levém břehu řeky Morávky. Zdejší překrásná příroda slouží k rekreaci lidem z průmyslových regionů Ostravska a Karvinska. Jihovýchodní část obce je zařazena do Chráněné krajinné oblasti Beskydy, zachovalost krajiny dokládají také mohutné památné duby nacházející se v blízkosti obecního úřadu. Stálým občanům i návštěvníkům je k dispozici místní kino (jedno z nejstarších na Frýdecko-Místecku),dále pak např. Obecní hostinec a restaurace U Fojtíků, kde se výborně vaří a čepuje skvělé pivo. V obci jsou dobré možnosti pro sportovní vyžití, je zde volejbalový a tenisový areál, fotbalové hřiště a školní tělocvična. V létě se lze osvěžit v křišťálově čistých horských řekách Morávka a Mohelnice. Okolní příroda nabízí mnoho zajímavých míst také pro pěší turistiku.

Z Raškovic se vydáváme do obce známé jako "rodiště zbojníka Ondráše".

Janovice se nacházejí v malebném podhůří Moravskoslezských Beskyd. Díky geografickému umístění obce mezi průmyslovým Ostravskem, Frýdecko-Místeckem a pohořím Beskyd lze Janovice nazvat i "vstupní branou Beskyd". Obec poskytuje turistům dobré zázemí, a to jak prostřednictvím stravovacích tak i ubytovacích zařízení (hostinec a hotel Ondráš). Z Janovic lze po udržovaných trasách vyjít na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd - Lysou horu (1323 m n. m.).

Naše další cesta vede do malé podhorské vesničky jménem Pržno. Obec se nachází v malebném údolí řeky Ostravice s výhledem na Lysou horu. Dominantou obce je kostel zasvěcený v roce 1910 Panně Marii. Svou pohostinnost nabízí turistům Hostinec U Adamce.

Po překonání lávky přes řeku Ostravici se ocitáme v místní části obce Baška - v Hodoňovicích. Občerstvit se lze v hostinci U Čendy.

Cesta pokračuje dále po asfaltových komunikacích mezi poli až do obce Palkovice, skládající se ze dvou částí - Palkovice a Myslík. Charakter obce vytváří enkláva Palkovických hůrek. Údolím protéká říčka Olešná. Krásná okolní příroda a také blízkost přehrady Olešná nabízí mnoho příležitostí ke sportovnímu a turistickému vyžití. Na území obce se nacházejí četná stravovací zařízení. Hospůdka U Kožicha, nacházející se pod místní sjezdovkou je v provozu po celý rok. Sjezdovka je v zimním období vybavena večerním osvětlením a umělým zasněžováním. V oblasti Palkovických hůrek je možno ubytovat se v tamějším horském středisku.

Z Palkovic nás čeká poněkud větší stoupání do místní části Myslík, které se nám však odvděčí dlouhým klesáním až do obce Kozlovice.

Obec Kozlovice se nachází na úpatí Beskyd na trase mezi Frýdkem-Místkem a Frenštátem pod Radhoštěm. Má charakter kotliny ověnčené ze všech stran kopci a kopečky i většími beskydskými vrcholy. Dominantní je masiv Ondřejníků. Severní stranu obce lemují Králová hora a Myslíkovské hůrky. Téměř ze všech míst v obci je vidět nedaleká zřícenina hradu Hukvaldy. V centru obce, v blízkosti farního kostela sv. Michala se můžete občerstvit v příjemné restauraci U Viléma. Pokud byste nechtěli zajíždět do centra obce a přesto měli hlad či žízeň, je vám ve směru na Hukvaldy k dispozici restaurace Bebiko nebo Hostinec ve dvoře.

Po opuštění obce je zřejmé, že naše další zastávka bude stát opravdu za to. Blízkost Hukvald - naší poslední zastávky - se hlásí prakticky na každém kroku. Cestou nás obklopuje krásná příroda starobylé obory, která láká návštěvníky k prohlídce i odpočinku nejvíce na jaře, když květy kaštanů prozáří koruny stromů a poté na podzim, když vadnoucí listí hýří pestrou paletou barev a zralé plody kaštanů padají na zem. Samotná obec Hukvaldy má toho návštěvníkům tolik co nabídnout - zříceninu hradu Hukvaldy, památník světoznámého hudebního skladatele Leoše Janáčka, na jehož počest se každoročně pořádá slavnost "Janáčkovy Hukvaldy" a malebný střed obce, kde nalezneme řadu stylových restaurací. Stačí si jen vybrat, zda to bude Hukvaldský dvůr, restaurace U námořníka či restaurace Pod hradem. Pokud vás Hukvaldy okouzlí natolik, že zde budete chtít přespat, můžete tak učinit buď v již zmiňované restauraci Hukvaldský dvůr, jejíž součástí je malý penzion, nebo v některém z dalších penzionů - např. Pod oborou, nebo penzion Hutní montáže.

Mapa etapy B: Z Beskyd na Hukvaldy

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Ivana Náplavová org. 2, 30.10.2003 v 13:40 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134