Lázně Sadská [ Lázeňské zařízení ]

Poloha
Nymburk

Přírodní léčivý zdroj
alkalicko-zemitá kyselka

Předmět léčby
nemoci oběhového ústrojí u dětí.






Bývalému lázeňskému městečku vévodí kostelík Sv. Apolináře na opukovém návrší,který tak tvoří dominantu Sadské.Lázeňskou historii dnes připomíná jen pramen minerální vody Sadka a expozice místního muzea. Krásnou procházkou však dojdete k Jezeru. Bývlá pískovna s čistou vodou je v letních teplých dnech místem osvěžení mlladých i starých a je také rájem rybářů. Občerstvení je zajištěno v rybárně na břehu Jezera,nebo ve stáncívh rychlého občerstvení.
Další přírodní zajímavost,která se nachází nedaleko Sadské je Kerský les. Kdo by neznal Hrabalovy Slavnosti sněženek? V Kersku je můžete přímo prožít. Filmová hájenka zde skutečně stojí a nabízí Postřižinské pivo ,,Divočáka se zelím" i ,,se šípkovou". Pro ty co neholdují zlatému moku pramení v lese přírodní minerálka Josefský pramen alias Kerka.Ostatně celým Hrabalovám Kerskem návštěvníky provede Stezka Bohumila Hrabala. Uvidíte jak Hrabalovu chatu,tak pradávný menhir.
Lesní ateliér Kuba nabízí v galerii po celý rok setkání s tvorbou českých malířů, sochařů, grafiků, fotografů, keramiků a jiných výtvarníků. To vše je nabízeno v první části včetně autorské keramiky z vlastní dílny. V období předvánočním a předvelikonočním je zde bohatý výběr tradičních lidových výrobků a víkendové ukázky řemesel. Každoročně v květnu se zde pořádá Hrabalovo Kersko.

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Pavel Hlaváč (TO 04) org. 2, 14.05.2007 v 11:48 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134