Znak a prapor obce Trnávka [ Znak a prapor ]

Znak a prapor obce Trnávka
Obecní znak a prapor vychází z doloženého pečetidla z r. 1790, jehož pole neslo vyobrazení tzv. španělského štítu, ve kterém z návrší vyrůstají tři květiny. Významnými držiteli Trnávky byly v historii rody Harasovských z Harasova a Vetterů z Lilie. Motiv tří blíže neurčených květin tak ve znaku obce dostává podobu tří lilií, převzatých z erbu Vetterů z Lilie, přičemž rozvržení znakového štítu je dle dělení erbovního znamení Harasovských z Harasova.
Obecní znak má modro - stříbrně polcený štít, vpravo pod sebou tři zlaté lilie a vlevo červené břevno.
Obecní prapor je rozdělen v poměru 1 : 2 na modré žerďové pole se třemi žlutými liliemi pod sebou a vlající pole tvořené třemi vodorovnými pruhy - bílým, červeným a bílým. Barevné řešení znaku odkazuje na oba vrchnostenské rody i na regionální příslušnost obce k Moravě.
Kombinace stříbrné, červené a modré je převzata z erbu Harasovských z Harasova, zatímco kombinace zlaté a modré náleží rodu Vetterů z Lilie. Stříbrná a červená jsou zároveň také barvami Moravy, k níž obec Trnávka historicky náleží.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.trnavka.cz
Typ záznamu: Znak a prapor
AKTUALIZACE: Denisa Vlková (COLOR Studio) org. 56, 25.09.2007 v 10:39 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134