Přírodní rezervace Niva Olšového potoka [ Přírodní rezervace ]

Jedná se o část toku potoka s mokřadní loukou a přilehlými pozemky, rozkládajícími se mezi obcemi Petrovice a Rájec, v k.ú. Petrovice u Chabařovic. Rozloha: 16,89 ha, nadmořská výška: 436 - 450 m. n. m. Předmětem ochrany je Niva Olšového potoka s přirozeným tokem s řadou meandrů a tůněk, lze považovat za jeden z nejzachovalejších toků na území CHKO Labské pískovce. Významná je i krajinářská hodnota území a výskyt řady ohrožených rostlinných a živočišných druhů.
Flóra: Z botanického pohledu se jedná o zachovalou a velmi cennou potoční nivu s fragmenty mokřadní vegetace, které se střídají s mezofilními prvky, a na sušších místech se nacházejí i porosty s koprníkem štětinolistým (Meum athamanticum), vřesem obecným, sítinou ostrokvětou. Na vlhkých a mokřadních stanovištích je flóra zastoupena druhy: upolínem nejvyšším (Trollius altissimus), vrbou plazivou (Salix repens), suchopýrem úzkolistým, skřípinou lesní (Scirpus sylvaticus) a dalšími druhy.
Fauna: Z významných druhů živočichů byly zjištěny druhy: křižák pruhovaný (Argiope bruennichi), slíďák Arctosa stigmosa, perleťovec velký (Mesoacidalia agalia), perleťovec stříbropásek (Arginnis paphia), okáč bojínkový (Melanagria galathea), bělásek ovocný (Aporia crataegi), dále pstruh potoční (Salmo truta), skokan štíhlý (Rana dalmatina), skokan ostronosý (Rana arvalis), ještěrka živorodá (Lacerta vivipara), zmije obecná (Vipera berus), slepýš křehký (Anguis fragilis), chřástal polní (Crex crex), bramborníček hnědý (Saxicola rubetra), linduška luční (Anthus pratensis), myška drobná (Micromys minutus) či vydra říční (Lutra lutra).

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Barbora Laštůvková (České Švýcarsko o.p.s.) org. 2, 20.04.2006 v 09:47 hodin

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134