Ještěrka živorodá [ Fauna ]

Ještěrka živorodá (Zootoca vivipara), se vyskytuje především ve vlhčích a chladnějších biotopech, zejména na lesních pasekách, pastvinách a okrajích lesů ve středních a vyšších polohách.
Výjimkou není ani v údolních nivách větších řek se zbytky lužních lesů. Její vejcoživorodost umožňuje ve srovnání s ještěrkou obecnou lépe přežívat v chladném a vlhkém prostředí, v němž žije - mláďata jsou po vylíhnutí totiž plně vyvinuta a zcela samostatná.
Je schopna rychle osídlit i nově vzniklé paseky po vykácení lesa. Lokality výskytu jsou známy ze všech horských oblastí okresu - z vrcholové oblasti Javorníků (Velký Javorník, Portáš), Vsetínských vrchů (Vysoká) i Radhošťské hornatiny (Radhošť, Čertův mlýn), žije nejen na prameništích uvnitř komplexů lesů, ale i na trvale odlesněných plochách (louky; pastviny - hlavně vyšší polohy).
Byla také zjištěna v nivě spojené Bečvy u Špiček (již mimo vsetínský okres) na erodovaném břehu řeky a u Choryňských rybníků.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Fauna
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.11.2004 v 10:55 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134