Podpisy na stěnách jeskyně Býčí skála [ Archeologická památka ]

Podpisy na stěnách jeskyně Býčí skála

Jména hloupých na všech sloupích
Důkazy o platnosti tohoto úsloví můžeme najít na stěnách jeskyně.

Začněme těmi slavnějšími jmény u Šenkova sifonu.

Na pravé stěně nám svou "vizitku" zanechal kníže Aloys první. Jde o tesamý nápis na ploše ve tvaru rodového erbu. Pamětní tabule připomíná tři návštěvy tohoto knížete:
- první 7. Aug.1792,
- druhou 8. Juny 1797
- a třetí 27. Juny 1801.

Téměř inhned pod ní jsou dva další tesané nápisy, které pravděpodobně nechali tesat společníci Aloyse I při jeho poslední návštěvě.

Dalšími slavnými návštěvníky byli císař František II s manželoku Marií Teresií, kteří navštívili jeskyni roku 1804. Jejich pamětní tabule je rovněž tesána do stěny jeskyně a to na levou stěnu, na upravenou obdélníkovou plochu. Písmena na této tabuli byla původně pozlacena, zub času (a turistů) ponechal již jen stopy po pozlacení.


Nejen jména mocných jsou k nalezení na stěnách jeskyně. Podepisovali se zde i ostatní návštěvníci, nejčastěji uhlem na světlé stěny jeskyně. Nejvíce podpisů je k vidění u Dračích hřbetů a Böhlerovy chodby.

Černá barva jsou saze z loučí kterými si v jeskyni svítili Lichtensteinové, při provádění svých hostů v jeskyni
Na stěnu jeskyně se, alespoň podle učených hlav, "podepsal" i návštěvník podstatně starší. Toto je předpokládaná kresba jelena na levé stěně v Jižní odbočce.


ZDROJ:
ZO ČSS 6-01 Býčí skála

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 27.09.2004 v 10:15 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134