Stálá přírodovědná audiovizuální expozice Kámen a život [ Stálá expozice ]

Kámen a život
Moderní audiovizuální expozice je instalována v hlavní budově krkonošského muzea - v suterénu a přízemí augustiniánského kláštera.
Jestliže většina návštěvníků si pod pojmem muzeum představuje především soubory zajímavých předmětů či dokladů, které dokumentují vývoj či stav přírody a společnosti, vrchlabská expozice překvapuje zcela novým pojetím a účinkem. Na první pohled by se mohlo zdát, že je popřením "klasického" muzea., avšak ve skutečnosti je obohacuje o rozměr času, o zachycení děje a vztahů mezi jednotlivými prvky přírodních poměrů. Sami autoři nazvali výsledek své tvůrčí práce divadlem o přírodě. A vskutku, jako na jevišti se zde ke společnému účinku spojují zvuk, světlo a scéna - dvourozměrný či trojrozměrný obraz. Hudba a charakteristické zvuky přírodních živlů umocňují výklad profesionálního komentátora. Souběžně s ním jsou osvětlovány jednotlivé části expozičních prostor, vitríny,modely a exponáty, jsou prosvětlovány transparentní fotografie a promítány seriály diapozitivů. Obsah a tématické členění expozice představují zevrubnou učebnici ekologie a souběžně seznamují návštěvníka s jedinečnou přírodou krkonošského národního parku. Moderní technika se pokouší vyjádřit to, co nejsou schopny "klasické" expozice, neustálý pohyb a proměny přírody probíhající podle přísných ekologických zákonů.
Kámen a život nabízí daleko více - při prohlídce se například ocitnete v modelu jeskyně, podíváte se do staré hornické štoly a budete procházet horským potokem, který je oživený rostlinami, rybami a ptáky.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://muzeum.krnap.cz
Typ záznamu: Stálá expozice
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 07.09.2004 v 10:34 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134