Petr Stoklasa - výroba štípaných holubiček [ Nositel tradice lidového řemesla ]

Držitel titulu
"Nositel tradice lidových řemesel"
za rok 2003

Petr Stoklasa se narodil 23.7.1962 ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Vystudoval strojní průmyslovku a dva ročníky Vysoké školy lesnické. Po přerušení studia pracoval u Českých lesů jako technik, a od roku 1990 se osamostatnil jako lidový řemeslník v oboru drobných dřevařských výrobků.

Od mládí pracoval s otcem, který byl jako pracovník Ústředí lidové umělecké výroby, mistrem lidové umělecké výroby v oboru hotovení štípaných holubiček a hraček zdobených vrubořezem. Práce se dřevem je rodinnou tradicí.

Petr Stoklasa už od dob dětství rád hotovil různé hračky ze dřeva, a s otcem v době studií pracoval na opravách dřevěných památek v regionu, zejména na objednávku Valašského muzea v přírodě v Rožnově p.R. Vedle toho, co se naučil od otce, rozšiřoval své znalosti i studiem literatury. Od roku 1990 začal pracovat samostatně a vedle holubiček z lipového a javorového dřeva dělá také dětské řehtačky, drobné figurky do betlémů a pokouší se také o reliéfní tvorbu.

Zúčastnil se v USA festivalu American Folk Life v rámci české účasti na tomto festivalu, předváděl hotovení holubiček ve Švýcarsku, zájem o jeho práce je i v Německu.

Podle vyprávění jeho otce Josefa Stoklasy, narozeného v roce 1921, prý hotovila holubičky z výfuků vajíček a z navarhánkovaného papíru již jeho matka - Petrova babička. Otec prý pak sám začal takové holubičky vyrábět ze dřeva. Petr Stoklasa má vlastní způsob přípravy dřeva na holubičky. Aby se jednotlivá pera lépe zasouvala do sebe bez použití nití, namáčí se v roztoku z bylinek, jejichž složení je jeho tajemstvím. Dřevo se musí namáčet jenom tak dlouho, aby neztmavlo. Pro hotovení holubiček se používá jen poslunné dřevo (tj. rostoucí na výsluní), které má hustá léta.

Petr Stoklasa je členem skupiny lidových řezbářů, soustředěných ve spolku, který si dal název Dolina Urgatina. Je neobyčejně zručný jak při hotovení holubiček, tak i různých figurek.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Podťaté 930
756 06 Velké Karlovice
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.nulk.cz
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valassko, racr) org. 24, 28.02.2005 v 11:03 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134