BÁČA Ladislav [ Osobnost ]

Ladislav Báča

narozen: 1908, Rohozná (okres Svitavy)
zemřel: 1991, Český Těšín

pedagog, národopisec, vlastivědný pracovník, zakladatel muzea v Českém Těšíně
Místa působení
Český Těšín, Nýdek, Jablunkov, Brumov, Valašské Klobouky


Pochází z vesnické rodiny. V roce 1930 se stal výpomocným učitelem v Českém Těšíně. Do počátku 2. světové války působil na základních školách v Nýdku a Jablunkově. Za okupace učil v Brumově a Valašských Kloboukách. Po válce se vrátil zpět do Českého Těšína. Ve školství až do roku 1970. Přesto, že nebyl rodákem se s Těšínskem ztotožnil a stal se významnou postavou kulturního života regionu.

Za poměrně těžkých podmínek založil 11. 6. 1948 českotěšínské muzeum. V muzeu pracoval denně mimo svou pedagogickou činnost, trvale se stal dokumentátorem v muzeu až po odchodu do důchodu, v r. 1963. Založil periodikum Zprávy muzea v Českém Těšíně (1954), které redigoval a doplňoval texty a kresbami.

Byl spoluzakladatelem vlastivědného časopisu Těšínsko (1957). Byl mnoho let předsedou redakční rady. Vykonával čestnou funkci konzervátora, sestavil seznam památkových objektů a navrhl k ochraně první sérii nemovitých památek na Těšínsku. Byl inspirátorem národopisných slavností v Dolní Lomné. Jeho dlouholetá kresebná dokumentace lidové výtvarné tvorby, lidové architektury a těšínské vesnice je uložena v Muzeu Těšínska. Sbírka je mimořádným faktografickým materiálem. Byl inspirátorem řady akcí na sblížení muzea a školy.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 02.09.2004 v 14:33 hodin

Pokud máte jakékoliv náměty, připomínky, fotografie, vzpomínky nebo jiné archivní materiály k textu připravované publikace, prosíme, kontaktuje nás na níže uvedené adrese. Děkujeme.

KRÁLOVSTVÍ PERNÍKU, z. s.
V Perníkové chaloupce č. p. 38
533 52 Ráby u Pardubic
Czech Republic
spravce@kralovstvi.cz
(+420) 602 413 134